In de zomermaanden steekt het verschijnsel weer geregeld de kop op: hooikoorts. Het is één van de meest voorkomende allergieën, waar ruim een kwart van de Nederlanders in meer of mindere mate mee te maken heeft. De hooikoortsklachten treden met name op tijdens het pollenseizoen. Dit is het moment waarop de meeste bomen en planten in bloei staan. De symptomen kunnen doorgaans variëren van branderige en tranende ogen tot niesbuien en een verstopte- of loopneus. Maar bent u ook benieuwd wat te doen tegen hooikoorts zonder daarvoor medicijnen te hoeven gebruiken? Lees dan vooral verder, want wij vertellen het u graag.
Hooikoorts ontstaat dus door pollen, ofwel het stuifmeel van bomen en planten, in de lucht. Als u last heeft van hooikoorts kan uw lichaam niet goed tegen deze pollen. Hierdoor wordt het slijmvlies in uw luchtwegen, neus en keel dikker en begint het meer slijm aan te maken. Overigens kan ook het slijmvlies van uw ogen dik worden, waardoor u jeuk en tranende ogen krijgt.
In één seizoen kunt u last hebben van twee soorten hooikoorts: hooikoorts door bomen en hooikoorts door gras. Hooikoorts door bomen begint meestal in februari en maart, waarbij u tussen maart en eind mei veelal de meeste klachten heeft. Hooikoorts door gras begint doorgaans in april-mei en ervaart u tussen mei en augustus de meeste klachten. Wanneer de temperatuur eerder in het jaar hoger wordt, bloeien bomen en planten ook eerder. Hierdoor is het dus ook mogelijk dat u eerder in het jaar al last krijgt van hooikoortsklachten. Helaas is nog niet bekend waarom sommige mensen geen hooikoortsklachten krijgen en andere mensen wel. Hoewel de aanleg voor hooikoorts al aanwezig is vanaf de geboorte, komen de klachten vaak pas jaren later.
Iemand die last heeft van hooikoorts kan een groot aantal verschillende symptomen en klachten hebben. Vaak worden deze vergeleken met het hebben van een stevige verkoudheid. Het grootste verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid is echter de tijdsduur van de klachten. Waarbij een verkoudheid namelijk vaak na enkele dagen weer over is, kunnen de symptomen en klachten bij hooikoorts doorgaans een veel langere tijd aanhouden. Naast de meest gebruikelijke symptomen van hooikoorts, zoals een loopneus, verstopte neus en niesbuien, kan men ook last hebben van: een jeukende neus, tranende en jeukende ogen, kriebelhoest, benauwdheid, astmaklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht slapen én hoofdpijn. Hierdoor hebben mensen met hooikoortsklachten vaak last van een algeheel gevoel van onbehagen, oftewel: het niet lekker ‘in uw vel’ zitten.
In feite is hooikoorts dus een vorm van allergie. Heeft u last van hooikoorts? Dan is de kans uitermate groot dat u ook allergisch reageert op andere stoffen. Dit komt doordat uw afweersysteem op dat moment geneigd is om hetzelfde te reageren op die andere stoffen. U kunt het vergelijken met een vicieuze cirkel waar u in terecht komt. Dit begint vaak al op jonge leeftijd, veelal met een koemelkallergie. Hier kan men nog van genezen, maar vaak is dan wel het zaadje geplant om ook allergisch te reageren op andere stoffen. Als u last heeft van een berkenpollenallergie, bent u doorgaans ook allergisch voor hazelnoten, peren, kersen en appels. Dit noemt men ook wel kruisallergieën: bepaalde allergenen in bepaalde voeding zijn verwant aan die van pollen.
Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar voor de bestrijding van hooikoortsklachten. Alhoewel ze de onwenselijke symptomen en klachten weliswaar verlichten, pakken ze de oorzaak van de klachten vaak niet bij de kern aan. Wilt u dus weten wat te doen tegen hooikoorts zonder medicijnen? Dan hebben wij voor u het antwoord: de Buteyko-methode. Met de Buteyko-methode pakt u hooikoorts op een geheel andere en natuurlijke wijze aan. Deze methode focust zich namelijk niet enkel op symptoombestrijding, maar richt zich op het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Met de Buteyko-methode werkt u dus vanuit de basis, want ieder lichaam beschikt over zelf herstellend vermogen.
Binnen de methode draait het volledig om de ademhaling en dan met name de bewustere omgang hiermee. Als u namelijk een betere ademhaling heeft, neemt het koolzuurniveau in het bloed toe. Hierdoor is het voor de zuurstofmoleculen gemakkelijker om zich te hechten aan de bloedcellen en vervolgens die plaatsen te bereiken, waar zij het hardst nodig zijn.
Om de vraag wat te doen tegen hooikoorts zonder medicijnen te beantwoorden, kunnen we u dus de Buteyko-methode aanraden. Met behulp van deze methode kunt u namelijk ook allergieën, zoals hooikoorts, adequaat én succesvol verhelpen. Zonder het gebruik van medicijnen, maar simpelweg door een andere manier van ademhalen. In feite dus een medicijn dat we al in onszelf dragen en een effectieve manier om hooikoorts het hoofd te bieden.
Wilt u meer weten over de Buteyko-methode of wenst u graag persoonlijke hulp te ontvangen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag verder bij het structureel oplossen van allerhande ziektes middels De Buteyko-methode.
Edwin van Dronkelaar
Gecertificeerd Buteyko trainer