Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar veel mensen ademen té diep in om voldoende zuurstof binnen te krijgen. En met ‘binnenkrijgen’ bedoelen we niet onze longinhoud vullen, maar het transport van zuurstof naar belangrijke organen in ons lichaam zoals onze hersenen, lever en nieren.
De ons omringende lucht bevat ongeveer 20% zuurstof (O2), 0,03% koolstofdioxide (CO2) en 79,97% stikstof (N2). Ingeademde lucht komt via de neus in onze longen terecht waar de longblaasjes de zuurstof afgeven aan de hemoglobine in ons bloed. Het bloed transporteert deze zuurstof vervolgens naar de cellen van onze organen en spieren. Bij dit proces wordt koolzuurgas (CO2) geproduceerd dat ons lichaam verlaat tijdens het uitademen.
Het grote probleem is dat bij diep inademen óók het uiterst belangrijke koolzuurgas verdwijnt. Wij hebben echter een bepaald percentage koolzuurgas in ons bloed nodig om de zuurstof – die zich hecht aan de hemoglobine – goed af te kunnen geven aan de cellen in onze organen en spieren.
Als er nu te weinig koolzuurgas in ons bloed achterblijft, kan de zuurstof die zich aan de hemoglobine heeft gehecht, niet goed worden afgegeven waar dat noodzakelijk is. Met andere woorden: hoe dieper we ademhalen, hoe minder zuurstof er in de cellen van onze hersenen, ons hart en andere organen terecht kan komen.
Het gevolg is dat ons lichaam – uit zelfbescherming – die ‘uitstromingskanalen van koolzuurgas’ gaat vernauwen. Onze neus raakt verstopt en bronchiën en bepaalde bloedvaten vernauwen eveneens. Ook verkampen de gladde spieren van darmen en galwegen. Als daar geen verandering in komt, gaat zich sclerose (verharding) van weefsels en bloedvaten ontwikkelen.
Daarnaast verstoort diepe ademhaling het zuur-base evenwicht (de pH-waarde) in ons lichaam. Om deze verstoring te compenseren verandert ongewild de activiteit van enzymen en vitaminen in ons lichaam. Met als gevolg dat de stofwisseling verstoord raakt, de weerstand daalt, het immuunsysteem verzwakt en er neiging tot verkoudheid en allergie ontstaat.
Door bovengenoemde reacties van ons lichaam gaan we echter nóg dieper inademen omdat we een tekort aan lucht ervaren. Zo ontstaat een vicieuze cirkel en krijgen ziektes die verbonden zijn aan diepe ademhaling gaandeweg een chronisch karakter.
De Buteyko-methode zorgt voor een terugbrengen van de ademhaling naar een gezonde norm. Waardoor de negatieve gevolgen van diepe ademhaling kunnen worden voorkomen en chronische ziektes geleidelijk zullen verminderen of zelfs geheel verdwijnen.