Ademhalingstechnieken

Een algemeen bekende uitdrukking is ‘even diep in te ademen’ alvorens iets zwaarwegends te gaan doen. Terwijl het tegendeel juist waar blijkt. Juist door minder diep in te ademen krijgt het lichaam extra zuurstof binnen. Konstantin Buteyko onderzocht ruim 50 jaar het verband tussen ademhalingstechnieken en gezondheid. Zijn belangrijkste  conclusie was dat door te diep inademen het ademhalingscentrum in onze hersenen verstoord kan raken. Veel mensen ademen té diep in voor de lichamelijke prestatie die zij op dat moment moeten verrichten. Of met andere woorden: met een lichtere ademhaling neemt je lichaam even veel, en zo niet méér, zuurstof op dan bij een diepe ademhaling.

Periodiek ademen: minder diep inademen – méér zuurstof

De Buteyko methode is erop gericht de ademhaling tot de norm terug te brengen. Met periodiek ademen leer je om minder diep in te ademen waardoor de hemoglobine in het bloed veel effectiever zuurstof naar belangrijke organen kan transporteren. Zijn ademhalingstechniek is erop gericht het ademhalingscentrum weer in de juiste balans te brengen met ons lichaam. Met als doel het CO2-gehalte te laten toenemen in de longblaasjes en in ons bloed. Want dat CO2 zorgt er namelijk voor dat zuurstof naar onze organen kan worden getransporteerd. Het klinkt tegenstrijdig maar dat is het absoluut niet.

Zelf uitvoeren

Om de ademhalingstechniek die Konstantin Buteyko ontwikkelde te leren, is het raadzaam om niet zelf aan de slag te gaan, maar vooraf een Buteyko-therapeut te raadplegen.

De werkwijze is als volgt:

  1. Ga ontspannen zitten, hou je rug recht en ontspan je spieren;
  2. Adem iets minder diep in dan je normaal gesproken zou doen;
  3. Herhaal dit, waarbij je telkens iets minder diep inademt dan de vorige keer. Het zal in eerste instantie aanvoelen als ‘ademnood’, maar door deze gecontroleerde, oppervlakkige manier van ademhalen gaan haarvaatjes zich verwijden en kunnen ze méér zuurstof doorlaten;
  4. Probeer dit een aantal minuten uit te voeren. Als het op een juiste wijze geschiedt, zal de balans tussen het zuurstof- en CO2-gehalte in je lichaam herstellen.

Edwin van Dronkelaar helpt u graag verder om de Buteyko-methode of het periodiek ademen zelf te kunnen toepassen. Door het volgen van zijn cursus leert u aan de hand van ademhalingstechnieken hoe u het beste kunt omgaan met uw ademhaling. Wanneer dit op een correcte manier gebeurt, leidt het tot het oplossen van veel ziektes en aandoeningen.

Wilt u meer weten over de Buteyko-methode of periodiek ademen en wenst u graag persoonlijke hulp te ontvangen? Wij helpen u graag verder bij het structureel oplossen van allerhande ziektes middels de Buteyko technieken.

Ademtherapie Limburg