Doorbreek zelf de vicieuze cirkel

Doorgaans ademen we tussen de 12 en 15 keer per minuut in en uit. Dat is uiteraard méér als we sporten of zwaar fysiek bezig zijn. Na die periode van inspanning moet de ademhaling weer terug naar normaal gaan. Wat blijkt echter: ook in rust blijven velen nog steeds diep inademen. Met als gevolg dat er nóg meer CO2 uit het lichaam verdwijnt en het lichaam diverse beschermingsreacties gaat ontwikkelen.

De Buteyko methode

Natuurlijke tegenreactie

Deze beschermingsreacties zijn een poging het dalende CO2-gehalte in het bloed en de longblaasjes te stoppen, met als gevolg dat bloedvaten en brochiën vernauwen, de neus verstopt raakt, de gladde spieren van darmen en galwegen verkrampen, et cetera. Verder ontwikkelt zich sclerose van bloedvaten en weefsels.

Bovenstaande beschermingssreacties leiden ertoe dat we nog dieper gaan ademhalen omdat we denken dat we geen lucht krijgen. Met als gevolg dat het percentage CO2 nóg verder daalt. Tot slot blijft er weinig meer over dan met de klachten naar de huisarts te gaan. Die zal doorgaans je lichaamstemperatuur en bloeddruk meten, luisteren naar je longen, maar zelden informeren naar je manier van ademhalen. Hij zal medicijnen voorschrijven die verlichten. Voor korte tijd.

Maar de diepe ademhaling blijft diep, en wordt alleen maar dieper. Na verloop van tijd zal de verkramping alleen nog maar toenemen. En wordt de medicatie verhoogd. Een vicieuze cirkel die maar moeilijk te doorbreken is. Althans, zo lijkt het.

Het Bohr-effect

Al in 1905 toonde de Deense fysioloog Christian Bohr (vader van Nobelprijs-winnaar Niels Bohr) als eerste aan de relatie tussen CO2en de afgifte van zuurstof aan onze cellen. Het Bohr-effect komt er in het kort op neer dat we door te veel te ademen tegelijktertijd te veel aan CO2 verliezen en het hemoglobine in ons bloed maar weinig zuurstof kan loslaten. Dat dus niet terecht komt op de plaatsen waar het letterlijk van levensbelang is: de hersenen, spieren, nieren en ons hart.

Kortom, we moeten niet te diep inademen om onnodig veel CO2 te verliezen.

De Buteyko methode is de oplossing

De vermindering of zelfs genezing van 150 klachten die in verband worden gebracht met diepe ademhaling is mogelijk wanneer het percentage co2 in je longen en bloedvaten tot de norm stijgt. Dit kan je bereiken door regelmatig de Buteyko methode te trainen.

Schrijf je in voor een cursus