Intermittent fasting

De Buteyko ademhalingstechnieken gaan hand in hand met intermittent fasting. Intermittent fasting, oftewel Periodiek Vasten in het Nederlands, houdt in dat u alleen op vooraf bepaalde momenten van de dag of week eet. De methode heeft verschillende voordelen, maar is niet voor iedereen geschikt. Lees snel verder om erachter te komen wat intermittent fasting precies inhoudt om erachter te komen of het iets voor u is. U vindt hier ook een paar voorbeelden van intermittent fasting schema’s.

Fasting starten met een intermittent fasting schema

Aan de hand van een intermittent fasting schema maakt u de keuze om op bepaalde momenten van de dag of week niet te eten. Tijdens de uren die u niet eet, mag u overigens wel gewoon koffie, thee en water drinken. Enkele voorbeelden van de meest gangbare schema’s van intermittent fasting zijn:

  • Het 16/8 schema: 16 uur vasten en 8 uur mogen eten (elke dag)
  • Het 20/4 schema: 20 uur vasten en 4 uur mogen eten (elke dag)
  • OMAD schema: slechts één maaltijd per dag eten (elke dag);
  • 24-uur vasten: eens per week een hele dag vasten
  • Om-en-om één dag eten en één dag vasten
  • Het 5/2 schema: 5 dagen eten en 2 dagen vasten (elke week).

Waarom aan de slag gaan met intermittent fasting?

De voornaamste reden om te kiezen voor deze fasting methode is de wens om gewicht te verliezen. Intermittent fasting is namelijk vooral bedoeld om te vermageren. Als u een intermittent fasting schema volgt, gaat u minder eten en dus ook minder calorieën innemen. Dit zorgt ervoor dat u afslankt. Iedere variant van intermittent fasting werkt iets anders. Zo liggen de maaltijden van het 16/8 schema bijvoorbeeld korter op elkaar dan bij de andere schema’s. Hierdoor zorgt het verzadigingsgevoel van de ene maaltijd voor een minder groot hongergevoel tot de volgende maaltijd. Het gevolg van de verschillende schema’s van intermittent fasting blijft echter hetzelfde: er wordt minder gegeten.

Bij het 24 uur vasten treden er ook enkele lichamelijke veranderingen op. Zo wordt het menselijke groeihormoon tot maar liefst vijf keer zoveel als normaal aangemaakt. Dat is positief, omdat dit hormoon een belangrijke rol speelt bij het herstel van weefsels en cellen in het lichaam. Hierdoor zorgt u er met een intermittent fasting schema dus voor dat er minder spierafbraak plaatsvindt in vergelijking met andere dieetvormen met calorierestrictie. Daarnaast haalt het groeihormoon ook nog energie uit de vetreserves, waardoor uw vet makkelijker wordt verband.

Aangezien u bij intermittent fasting minder vaak en in kleinere hoeveelheden koolhydraten inneemt, zal uw insulineniveau dalen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het opgeslagen lichaamsvet sneller wordt verbrand. Op deze manier wordt u niet alleen slanker, maar bent u ook nog eens beter beschermd tegen diabetes type 2. Er zijn echter nog veel meer goede redenen om te beginnen aan intermittent fasting. We zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje.

De voor- en nadelen van intermittent fasting

Gaat u voor het eerst een schema van intermittent fasting volgen? Dan zal dat even wennen zijn. De meeste mensen zijn namelijk gewend om minimaal 3 maaltijden op een dag te eten. De omschakeling kan ervoor zorgen dat u af en toe een verhoogd hongergevoel heeft, een beetje kribbig bent en minder energie heeft, zeker tijdens een intensieve activiteit. De voordelen van intermittent fasting zijn het fasting proces echter meer dan waard. Ik zet de voordelen daarom even voor u op een rijtje:

  • Door intermittent fasting verbrandt u meer vetten. Na een maaltijd verbrandt men pas na 8 tot 12 uur vetten. Door intermittent fasting geeft u uw lichaam de kans om energie uit het vet van uw lichaam te halen in plaats van uit de glycogeen en glucose uit ons eten. Kiest u er bijvoorbeeld voor om niet onmiddellijk na het opstaan te ontbijten en eerst een work-out te doen? Dan wordt er ongetwijfeld lichaamsvet verbrand;
  • Uw lichaam wordt minder insulineresistent door deze vorm van fasting. Tijdens het nuttigen van een maaltijd maakt het lichaam insuline aan. Hoe vaker u op een dag eet, hoe meer insuline er wordt aangemaakt. Intermittent fasting normaliseert de gevoeligheid voor insuline. Het resultaat hiervan is minder buikvet, een betere bloeddruk en het ontgiften van het lichaam;
  • Intermittent fasting verbetert de verhouding tussen LDL (slecht cholesterol) en HDL (goed cholesterol);
  • Een verbetering van het immuunsysteem kan plaatsvinden dankzij een combinatie van periodiek vasten en de Buteyko technieken;
  • Deze vorm van fasting vermindert oxidatieve stress. Dit stimuleert vervolgens weer het ontstekingsremmend vermogen van het lichaam.

Wie kan beter geen schema intermittent fasting volgen?

Intermittent fasting heeft voor vrijwel iedereen voordelen, maar wordt afgeraden aan een selecte groep mensen. Deze groep bestaat uit zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, moeders die borstvoeding geven, mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad én oudere mensen die al te weinig calorieën binnen krijgen. Voor deze groep mensen hangen er namelijk bepaalde risico’s aan het volgen van een intermittent fasting schema.

Intermittent fasting is dus goed om verschillende redenen. Door een schema intermittent fasting te combineren met een Buteyko ademtraining zult u nog veel meer voordelen gaan ervaren en creëert u een sterker immuunsysteem. Bent u benieuwd naar wat een Buteyko training allemaal voor u kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact met mij op. Samen bespreken we de voordelen en de mogelijkheden voor u.

Edwin van Dronkelaar

Gecertificeerd Buteyko trainer

Bekijk de Buteyko cursus

CR: calorie restricting
Rood arcering: insuline piek :suiker verbranding
Groene arcering: vetverbranding