Immuunsysteem verbeteren

Als uw immuunsysteem zijn werk niet goed doet, is er sprake van een immunodeficiëntie. Het immuunsysteem hoort het lichaam te beschermen tegen infectieziekten die het lichaam binnendringen. Als het immuunsysteem vijandige stoffen zoals bacteriën en virussen niet kan tegenhouden, ontstaat er een probleem. De meest gangbare vormen van een immunodeficiëntie is een allergie. De medicijnvrije en kost besparende behandelmethode van Buteyko helpt bij het verbeteren van het ontregelde immuunsysteem.

 

Een chronisch diepe ademhaling en uw immuunsysteem

Dr. K.P. Buteyko, Ph. D ontdekte in de 90-er jaren dat mensen die een immunodeficiëntie hebben, last van een verstoord ademhalingshomeostase hebben. Hij ontdekte dat als mensen te diep en te zwaar inademen er een permanent tekort aan Co2 ontstond. Dit Co2 tekort kan gemeten worden door de duur van een willekeurige ademhalingsstop na uitademen te timen. Door zelf de Controle Pauze te meten, kun je inzicht krijgen in de toestand van uw gezondheid op dit moment. Bij een gezond persoon is de maximale pauze 60 seconden. Heb jij last van allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts, dan zou de Buteyko-methode een oplossing kunnen zijn voor uw immunodeficiëntie.

immuunsysteem

Een ontregeld immuunsysteem

Een Co2 tekort is problematisch voor uw immuunsysteem. Bij een chronisch diepe ademhaling is er sprake van een continue verlies van koolzuurgas tijdens het uitademen. Dit verandert onder andere de pH-waarde van het bloed. Hierdoor wordt het bloed minder zuur. Buteyko noemt dit ‘respiratoire alkalose’. De pH-waarde van het bloed moet hierdoor hersteld worden. Het lichaam maakt een buffersysteem aan om deze taak op zich te nemen. Want, als de pH-waarde van het bloed onvoldoende is, ontstaan er biochemische processen die de werking van de meeste enzymen, mineralen, vitamines en hormonen veranderen. Het immuunsysteem en de stofwisseling raken ontregeld. Hierdoor krijgen allergieën de kans om chronisch te worden.

De Buteyko-methode aan het werk

Toen Buteyko zijn methode aan het ontwikkelen was, deed hij specifiek onderzoek naar de invloed van de normalisatie van de ademhalingshomeostase bij patiënten. Deze patiënten hadden specifiek last van klachten die gepaard gingen met de ontwikkeling van tijdelijke en chronische immunodeficiëntie. Voorbeelden hiervan vindt u in deze lijst met ziekten gerelateerd aan diepe ademhaling. De patiënten die meededen aan de studie ondervonden al snel een grote verbetering in hun gezondheid. De studie wordt inmiddels beschouwd als een van de eerste studies die de immunologische reactiviteit van het lichaam reguleert met behulp van nieuwe methoden, met name de Buteyko-methode.

De Buteyko-methode zorgt ervoor dat de ademhaling teruggebracht wordt naar een gezonde norm. Waardoor de negatieve gevolgen van diepe ademhaling kunnen worden voorkomen en chronische ziektes geleidelijk zullen verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Ook geïnteresseerd in het volgen van een Buteyko cursus?

Neem dan contact met mij op of schrijf je in.

Edwin van Dronkelaar

Gecertificeerd Buteyko specialist

buteyko-methode